Svíčková

Suroviny: cca 6-7 porcí

hovězí svíčková/hovězí zadní(kýta)/hovězí roštěná 1kg

mrkev 5ks, petržel3ks, celer čtvrtka, 2 cibule

smetana ke šlehání 31%

nové koření, pepř celý, bobkový list, sůl,

máslo, olej, slanina/špek

3 lžíce cukru krupice, 1 lžíce plnotučné horčice, 3 lžíce octa, asi lžička citronové štávy

Postup

Maso očisti, prošpikuj slaninou, hodně osol a opepři. Vezmi velký široký hrnec, rozpusť dost másla a přilij trošku oleje. na rozpálený tuk dej opéct maso ze všech stran vcelkuu. až se zatáhne, vyndej ho. do stejného hrnce ted přidej na hrubo nastrouhanou mrkev, petržel a celer. a nechej chvilku orestovat. přidej cibuli. promíchej. nechej chvilku orestovat. Přidej 3 lžíce cukru krupice. a nechej zkaramelizovat cukr. Přidej horčici, promíchej a lehce osol. do hrnce zpátky přidej celé maso, přilyj hovězí vývar tak, aby maso trošu vykukovalo (pokud je to domácí uvařený je lepší když už je slaný). Přidáme koření a přikryjeme pokličkou. celý hrnec dáme do trouby na 2hodiny na 200 stupnů. (maso jsme takhle udělali a bylo tuhé).

po 2 hodinách vyndej hrnec, vyndej maso a celý ten vývar přepasíruj přes sítko. zůstane ti jen voda. v původním hrnci rozehřej máslo, přidej mouku a udělej jíšku. přilyj vývar z pečení a metličkou rozmíchej. přidej smetanu na vaření, sůl podle potřeby a citronovou štávu a můžeš kousek másla pro zjemnění. povař ještě chviličku a je hotovo.

podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem pomeranče, brusinkami a šlehačkou.

Přejít nahoru