Piškotový dort s krémem a jahodami

podle tohoto videa

tohle množství je na korpus, který se jednou rozřízne. tzn bude na dvě části a jedna náplň uvnitř. pokud bych ho chtěla vyšší, tak doporučuju celé množství zdvojnásobit. ale nevím, jestli se to zase vejde do mojí formy. na videu jde vidět, jak to má na 3 díly, ale mě to tolik nevyběhlo. a asi má paní vyšší formu. a trik s alobalem jsem zkoušela, za mě zbytečné.

  • 6 vajec
  • 180g cukru
  • 120g hladká mouka
  • 80g kukuřičného škrobu (použila jsem bramborový)
  • 8g kypřící prášek (1 sáček)
  • kůra z jednoho citronu a štáva
  • špetka soli

Vanilkový Krém: toto množství vyjde na korpus viz výše a ještě zbylo. na vyšší dort bych udělala 1,5 dávky.

  • 40g vanilkového pudingu
  • 500ml mléka
  • 120g cukru
  • 5 žloutků (nevím, jestli musí být, ale celkové to bylo výborné)
  • vanilkový cukr 2x
  • kůra vcelku z jednoho citronu do mléka

Bílý krém: tohoto krému je hodně, ale on se taky dává na dort kolem. pro vyšší dort bych zase dala 1,5 dávky.

  • 300g krémového sýru – mascarpone, philladelphia, pomazánkové máslo
  • 250g zakysané smetany
  • 80g cukru
  • šťáva z jednoho citronu

500ml šlehačky ke šlehání, jahody, vetší mísu kterou dáš do mrazáku

postup:

Nejprve oddělím bílky a žloutky (doporučuju ti to oddělovat vždycky do hrníčku a pak vlít do mísy kde budu dělat sníh. když se ti dostane trošku žloutku do mísy, máš všechny bílky v dupě.) začni šlehat bílky na stupeň 3. až to máš trošku vyšlehané, začni přidávat cukr. dávala jsem cukr krupici. postupně. pak to dej na stupeň 4 a nechej vyšlehat sníh. bude hodně hutný.

mezitím si připrav směs mouky, škrobu, soli, kypřícího prášku. všechno dohromady smíchej. Jakmile je vyšlehaný sníh, přidej citronovou štávu a nechej 20s míchat, potom přidej postupne žloutky a nechej promíchat.

potom vyndej mísu z mixeru, vem si jemné síto a do sněhu přes síto přidávej postupně sypkou směs. postupně to zamíchej, pomalu, aby sníh neklesl, udělej to silikonovou špachtlí. těsto máš hotove. dej do vymazané formy na 160 stupnů na 50min.

Vanilkový krém

dej vařit 500ml mléka. do mléka dej velké kousky kůry z umytého citronu. dále si připrav žloutky a ty smíchej s vanilkovým pudinkem a cukrem a metličkou promíchej. až se ti začne vařit mléko, trošku odlej do mísy s vejci a pořádně míchej a pak tuto tekutou směs vlij zpátky do hrnce, nechej vařit a stále míchej. zhoustne to asi za 2minuty. pak směr přelej do studené mísy, kterou jsi měla v mrazáku a pořád to ještě míchej, aby byl krém vláčný a jemný. měj ho potom blízko u sebe a sem tam promíchej, aby se nevytvořil škraloup.

bílý krém:

citronovou štávu smíchej s cukrem, zakysanou smetanou a např. mascarpone. pořádně promíchej, at se všechno spojí.

pak si vyšlehej šlahačku. půlku šlehačky dej do vanilkového krému a půlku do bílého krému.

rozkrájej korpus. první potři bílým krémem, na to pokládej jahody. úplně klidně to můžou být silnější plátky jahod, pokud budeš mít jenom 2ks korpusu. pokud 3 tak můžou být tenčí. na jahody dej vanilkový krém. na to polož korpus. pokud máš další patro pokračuj stejně. potom celý dort trošku pomazej vanilkovým krémem v tenké vrsvě. a na to dej bílý krém. dost blbě se to teda patlá. ale dá se. vyšší dort by se asi potíral lépe.

nahoru se dá ozdobit plnícím sáčkem, do kterého dáš bílý krém a uděláš třeba růžičky. ideální je, aby to bylo aspon 6hod v lednici, ideálně přes noc.

Přejít nahoru