Koprovka

Suroviny:

máslo

hladká mouka

mléko

smetana na vaření nebo šlehačka

sůl, kopr,

ocet nebo citronová šťáva

Postup:

na cca 4 -6 porcí

Dáš rozehřát máslo na pánev. másla ukrojíš tak 1cm široký plát. Zasypeš hladkou moukou. Dala jsem 2 vrchovaté lžíce pokud toho chceš 6 porcí. pokud méně tak dej 2 lžíce nevrchovaté. Mícháš a necháš trošku zezlátnout tu jíšku. Vezmeš si metličku a začneš přilévat mléko. určitě tak 3/4 litru mléka. přilévej postupně a u toho míchej metličkou. posol, určitě tak celá lžička soli a pak podle chuti. nechej trošku povařit, přidej smetanu a nasekaný kopr. od oka, podle chuti. povař a přidej citronovou šťávu, cca z půlky citronu určitě. s octem jsem to zatím nedělala tak nevím. ale není moc vhodný jablečný ocet, spíše klasický. Povař celé asi 10min. celá směs postupně bude houstnout, neboj se. kdybys měla hrudky tak před přidáním kopru normálně rozmixuj mixérem. hotovo 🙂 rozředit můžeš mlékem a pozor! celá směs po vychladnutí zhoustne. je tedy lepší to nechat spíše tekutější.

podávej s bramborem a vajíčkem uvařené 7min . žloutek bude ideální

Přejít nahoru