
- 140g másla
- 100g cukru krupice
- 1 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 150g medu
- 3 lžičky perníkového koření
- nastrouhaná pomerančová kůra (dala jsem z jednoho malého pomeranče)
- 450g hladké mouky
Postup:
nakájím máslo na menší kousky, může být rovnou z lednice (ikdyž lepší je když trošku povolí ale jinak to nevadí), dám ho do robotu spolu s cukrem a vejcem. Do robotu dám hnětací hák (co se používá na kynuté těsta) a dám na stupeň dva. přidám perníkové koření a jedlou sodu a med. když se to trošku spojí, začnu postupně přisypávat mouku. první to vypadá, že je z toho taková sypká drobenka. ale neboj se, dej tomu čas. asi za 15min se všechny ingredience krásně spojí a pak už jen stačí robot vypnout a ručně těsto vyndat, spojit (trošku to prohněteš rukama) a zabalíš do folie a necháš v lednici alespon na hodinu. pro mě bylo lepší si nadělat jeden den těsta a druhý den je ráno vyndat z lednice, aby povolily a odpoledne péct.
perníčky je dobré dělat na tloušťku alespoň půl cm. nedělej je úplně tenké, je to zbytečné, jsou pak moc křupavé a trvá to než to všechno vykrájíš.
pečeš na 180 stupnů tak 10min – pak se musíš dívat podle potřeby jeslti nechat třeba ještě dvě minutky. pokud plech pak vyndáš a necháš na něm perníčky, ještě tam trošku dojdou.