
6 porcí
6ks kuřecích stehen
černé pivo (použila jsem kozel v lahvi)
2x červené zelí ve skle (použila jsem znojmija)
2x Cibule
3x jablko
sůl, kmín, cukr krupice
Knedlík:
1kg brambory
1 vejce
1 lžíce bramborového škrobu
400g polohrubé mouky (může být dětská krupička)
sůl
Postup:
Nejprve si ráno nebo den předem uvařím brambory ve slupce v osolené vodě a nechám je vychladnout.
Hned ráno připravím kuře. Hodně ho osolím z obou stran (solím je v pekáči) a dám do pekáče, nahoře posypu celým kmínem. Podleju pivem (použila jsem půlku lahve), zakryju alobalem a dám do předehřáté trouby na 140 stupňů. čím déle se to bude péct, tím lépe. já to pekla 3hodiny. asi 20min před podáváním sundám alobal a zvednu teplotu na 200 stupnů, aby se udělala kůrka. během pečení je dobré kuře ještě polít výpekem a v závěru při posledním pečení taky.
Pak si připravím zelí. Nakrájím cibuli a zpěním ji na sádle (já dala sádlo a ghí na půl). až je cibule krásně hnědá, zasypu 3mi lžícemi krupicového cukru. nechám trošku zkaramelizovat asi 2-3minuty. Zelí propláchnu vodou (šťávu vylívám pryč) a dám orestovat na pánev. pak Přidám najemno nakrájená jablka. Zamíchám, nechám orestovat 2minuty, posolím, pokmínuju a zaleju vodou – zelí nemá plavat, zalila jsem tak cca přesně tam, kde zelí končilo. přiklopím a nechám vařit asi 20min – aby nebylo úplně rozvařené. Až bude hotové, dochutím solí případně cukrem a zasypu moukou, aby se to všechno spojilo.
Knedlík: Vychladnuté brambory oloupu ze slupky a nechám pořádně okapat, aby byly suché. Pak je nastrouhám na hrubo (v receptu je, že půlka se má nastrouhat najemno ale zapomněla jsem a bylo to ok). pokud nejsou dost slané tak je posolím. Dej si vařit vodu do velkého hrnce, abys měla připravenou vodu než budeš mít hotové šišky. Brambory dám na pracovní desku, přidám rozšlehané vajíčko, 1 lžíci škrobu, a postupně přidávám mouku. A hnětu 🙂 A hnětu dlouho, když máš pocit, že mouky stačí tak nestačí. musíš ji tam dát opravdu tolik takže pořád hněteš. Ruce máš ulepené a říkáš si už nikdy víc. ale má to smysl, bude to dobré! uděláš šišky a hned je dáš vařit do hrnce. 2 min je tam necháš a pak je vařečkou odlepíš ode dna. Necháš vařit 20min.
jinak je knedlík podle tohoto receptu: https://www.kucharkaprodceru.cz/bramborovy-knedlik-recept/