
500 g červených nebo žlutých brambor Grenaille – použila jsem klasické
200 g cherry rajčat (žlutá, červená, černá..) – používám červené
1 velkou červenou cibuli
2 větší stroužky česneku
120 g plnotučného tvarohu
2 hrsti čerstvého kopru – většinou nemám
2 hrsti čerstvé hladkolisté petrželky – většinou nemám
olivový olej extra virgin
javorový sirup podle chuti – dávám čekankový sirup
sůl a čerstvě mletý pepř
pečicí papír
Brambory (ve slupce) jsem si omyla a dala je vařit do hrnce s osolenou vodou. Vařila jsem je asi 12 minut doměkka a dávala pozor, aby se mi nerozvařily. Hotové brambory jsem scedila a nechala trochu vychladnout. Během toho jsem si nakrájela na poloviny cherry rajčata a na větší kusy červenou cibuli. Trochu vychladnutý brambory jsem pak dnem od mističky lehce rozplácla (né moc, ať drží pohromadě) (já je nerozplácávám, protože s klasickýma to nejde) a naskládala na plech s pečicím papírem. Rajčata jsem smíchala v mističce společně s cibulí, olivovým olejem, solí a pepřem. Pořádně jsem promíchala a rozprostřela vedle brambor na druhou část plechu. Brambory jsem potřela ještě olivovým olejem a znovu lehce osolila. Mezi rajčata jsem taky dala péct stroužky česneku i se slupkou. Takhle připravený plech jsem dala péct do trouby na 180 stupňů cca na 20 minut. Brambory by měly bejt opečený dozlatova a rajčata krásně měkký.
V době pečení zeleniny jsem si najemno nasekala kopr a petrželku. Polovinu bylinek jsem přidala k tvarohu a polovinu nechala na zdobení. Po upečení zeleniny jsem jako první vyndala česnek, zbavila ho slupky a upečený měkký vnitřek jsem vidličkou rozmačkala do tvarohu. Směs tvarohu, česneku a bylinek jsem ještě dochutila solí, pepřem a trochou javorovýho sirupu. Tady záleží na vaší chuti, každopádně vám směs musí chutnat i samotná.
Brambory a rajčata s cibulí jsem přemístila ještě teplý do misky, zasypala bylinkama a promíchala s tvarohovou směsí.