Babiččina buchta s ovocem

poměr je vždy stejný – 20:20:20 nebo 30:30:30 (vhodné na střední plech, ten růžový) nebo 40:40:40 (vhodné na velký pečící plech)

  • 20/30/40 dkg pomazánového másla
  • 20/30/40dkg polohrubé mouky
  • 20/30/40dkg cukru krystal
  • 2/3/4 vajíčka
  • na 30dkg 3/4 prášku do pečiva.

Postup

nejprve vyndám všechny ingredience a nechám je chvíli venku, aby měly přibližně stejnou pokojovou teplotu. Pokud mám kompotované ovoce, musím ho nechat přes sítko dobře okapat, takže to udělám hned na začátku pečení. pak si připravím mixér. do mixéru dám první vajíčka a nechám mixovat, docela dlouho. ušlehá se pěna, začnou se dělat bublinky a vajíčka změní barvu, jsou světlejší. potom postupně přidám cukr. zase nechám chvíli mixovat…potom zašleháme pomazánkové máslo, přidávám ho po lžících. zase nechám chvíli mixovat. Šlehání máme tak na 3 nebo 4 rychlost. Pak snížím na 2 a po lžících přidám mouku. Může se stát, že to mixér neutáhne a začne se těsto lepit a proto se to někdy dělá ručně. ale 30:30 zvládne. zkontroluju, zda se vše vyšlehalo dobře, vemu stěrku a nadzvedávám těsto.

vyložím si plech pečícím papírem až do krajů, i přes okraje. Těsto neleju, není úplně řídké a tak ho musím stěrkou vyrovnat. Pokládám na to ovoce, hodně nahusto, cca jen 3mm od sebe.

Drobenka: ta se dělá vždy poměr 100:100:150 – máslo:cukr:mouka. Studené máslo klidně z lednice dám do mísy, nijak neohřívám. přidám rovnou cukr, mouku a rukama hnětu. pokud se mi to zdá moc mastné, protože mám dobré máslo, přidám ještě lžíci mouky. mouka může být polohrubá i hrubá, je to jedno.

buchtu posypu posypkou a dám péct dozlatova od oka na 180stupnů na horký vzduch.

Přejít nahoru