Potahovaný dort marcipánem

jako první udělej korpus a dej ho péct

Suroviny na korpus.

Pozor – tento recept jsem použila, je tak na 2cm vysoký korpus což je málo. Takže určitě příště zdvojnásobit dávku!

2 lžíce voda
3 ks vejce
150 g polohrubá mouka
0,5 balíček prášek do pečiva
2 lžíce olej
150 g cukr (moučka)

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C.
Vymažeme formu a vysypeme moukou.
Ušleháme vejce a cukr.
Přidáme mouku, olej, vodu a závěrem kypřící prášek.
Těsto nalijeme do formy.
V troubě pečeme cca 20 minut -> hotové poznáme pomocí špejle (nesmí na ní zůstat těsto).

pak si udělej krém:

na krém:

0,5 l mléko
120 g cukr krupice
2 balíček vanilkový pudink
400 g máslo
1 ks vanilka nebo vanilkový cukr

Z mléka, cukru, vanilky a pudinkových prášků uvaříme hustý krém, který za stálého míchání necháme vychladnout – abychom to nemuseli míchat, stačí posypat po vrchu cukrem, neudělá se tam škraloup. Pak krém rozšleháme a přidáme máslo nakrájené na malé kousky. Šleháme asi 5 minut, aby krém byl hladký a našlehaný.

pak vychladlý korpus podélné rozpůlím. nevím, jestli se to půjde dát jednou nebo 2x, ale i jednou stačí. Namažu krémem, dám vrchní část a potřu krém všude, i nahoře i po boku a dám do lednice ztuhnout.

marcipán si nepřipravuj dopředu!! on totiž ztvrdne a pak se celý zláme. musíš ho připravit až ho budeš chtít hned potáhnout. Linku posypej škrobovou moučkou (koupila jsem v cukrářském obchodě, nebo jenom škrobem) a vyválej. Vyválený marcipán položím na dort a kraje zahladím ,,žehličkou,,.

Pokud budu chtít použít barvivo do marcipánu, dá se to zpracovat a je to hezké. problém je, že ten škrob se na to nalepí a zůstane na tom strašně moc vidět. a omýt vlhkým hadříkem mi to teda moc nešlo. co s tím to nevím, asi nechat marcipán bílý a třeba jen vykrojit barevné kytičky.

Přejít nahoru