Suroviny:
- Vepřová plec bez kosti (vepřová kýta) vcelku
- Na 1,3kg masa asi 40dkg cibule po očištění (6 malých cibulí nebo 5 větších)
- 5 stroužků česneku větších
- koření paprika (můžu použít i hotové na guláš)
- olej, sůl, pepř, kmín
Postup:
Maso umyju a osuším v utěrce. Odblaním a odšlachuju a nakrájím na kousky, spíš větší
Do širokého hrnce dám olej asi tak 5mm a dám nakrájenou cibuli (na jakékoli kostičky). Nechám orestovat ale jen trošku, tak 6min. Cibule pustí štávu a jakmile se začnou trošku chytat konečky do hněda, přidám česnek nakrájený na plátky. Cibule už pustila štávu a česnek uz se nepřipálí. Nechám jen rozvonět, 3 minutky, přidám lžičku kmínu. Ten můžu dát do cibulového základu, on se nespálí. Nechám provonět, zamíchám a přidám maso. Pořádně to všechno promíchám a nechám maso zatáhnout. Musím to míchat aby se nepřipalovala cibule a aby se zatáhlo každé maso. To nahoře by se nedostalo ke dnu, proto tomu musím pomoct. Současně přidám 3 lžičky mleté papriky, můžu i 4. až se maso trošku zatáhne, podleju to vodou, aby to zasyčelo a vařečkou odstraním všechno ze dna hrnce, aby tam nic nebylo přichycené. Doleju vodu tak, aby maso bylo ponořené a dám 2 kostičky masoxu (bud ho tam nadrobím, nebo si ho rozpustím ve vodě předem a pak tam naleju). Až se bujon rozpustí, ještě to pořádně zamíchám a nechám vařit, podle masa, ale určitě tak hodinu.
Segedin: postup je stejný jako na klasický guláš a do této doby kdy dávám bujon a nechávám vařit. ALE nenechám vařit hodinu, ale jen asi tak 20min. Mezitím si sleju vodu ze zelí z Lidlu. udělám to tak, že si vezmu misku, otevřu plechovku a do té plechovky dám celou pěst, otočím to a tlačím dokud vytéká voda. Vodu si ale nechám, kdyby byl guláš málo kyselž tak to tím dochutím. Zelí neproplachuju.
Po 15ti minutách, když je maso na skus, dám zelí. zamíchám a ochutnám, zda je to dost kyselé. ale vařením se kysolost ještě zesílí takže kdyz tak budu přilévat později. doleju maličko vodou ještě aby zelí bylo úplně ponořené, třeba půl skleničky stačí. vodou se kyselost a slanost sráží dolů takže nedávat moc vody. Nechám dalších asi 15min vařit.
Pak je potřeba guláš zahustit. Buď hotovu tmavou jíškou. Nebo udělám jíšku. (v případě segedinu můžu dolít trochu vody, aby to nebylo moc husté. kdyz ponořím lžičku do guláše plochou a stlačím, měla bych mít tak půl hrnce vody a půl pevné části)
Dám trošku oleje, do toho trošku másla a tak 5lžic mouky hladké. Nechám trošku orestovat do hněda (béžova) a pak odstavím a nechám 5min vychladnout. Vezmu metličku a přilévám postupně studenou vodu(jenom trošku) a musím hodně míchat, aby se neudělaly hrudky. Zapnu zpátky sporák a nechám lehce zhoustnout, přileju zase vodu a to dělám do té doby, dokud nemám takovou pudinkovou konzistenci. Nemusím se bát že je toho hodně, děláme to na celý hrnec.
Pak to postupně vleju za stálého míchání do guláše a nechám ještě krátce povařit.
Je třeba to ještě ochutnat. Dva masoxy to dost osolily a stačilo to. Přidáme ještě čtvrt lžičky pepře a je hotovo.
V případě, že je guláš málo hustý i po zahuštění a už nechci přidávat další tuk a mouku, tak vyndám maso a nechám omáčku zredukovat. Hotová jíška je lepší v tom, že je v ní škrob a né tuk, takže to jídlo pak není tak tučné.
