6 porcí, 40 minut
2 lžíce másla
1 střední dýni hokkaido
2 střední mrkve
1 střední šalotka nebo cibule
5 cm zázvoru – nedávala jsem
1 větší stroužek česneku
300 ml kokosového mléka
300-400 ml vody (podle potřeby)
1/2 lžičky kari
sůl a pepř
Postup:
Nejdřív jsem si připravila ingredience na další použití. Dýně hokkaido se nemusí loupat (pokud nemá nějak zvlášť ošklivou slupku), takže jsem ukrojila stopku, rozkrojila jsem ji na půl, vydlabala jsem semínka a nakrájela dýni asi na 4 cm velký kostky. Pak jsem na stejný kousky nakrájela oloupanou mrkev, nastrouhala jsem oloupaný zázvor a nasekala jsem šalotku a česnek najemno. Na másle jsem dozlatova opekla šalotku, k ní sem přidala česnek, zázvor, kari a nechala ještě minutku opékat, aby se všechno hezky rozvonělo. Přidala jsem dýni s mrkví, sůl a pepř a všechno jsem zalila kokosovým mlíkem a vodou. Vodu přidávám postupně, protože dýně i mrkev je pokaždý jinak velká a spotřeba vody se trošku liší. Hrnec jsem přiklopila pokličkou a nechala na mírnym ohni vařit asi 20 minut do měkka. Do mrkve i dýně vždycky píchnu špičkou nože a podle toho se řídím. Pak polívku rozmixuju tyčovým mixérem a dochucuju solí a pepřem (občas je potřeba i trocha třtinového cukru).
