na masové kuličky:
mleté hovězí maso 300 g
mleté vepřové maso 300 g (já jsem dala mix cca 500g dohromady)
vejce 1 ks
mléko 100 ml
strouhanka 75 g
velká cibule 1 ks
nasekané čerstvé bylinky (petržel, kopr, pažitka, libeček) 1 hrst (dala jsem sušené, které jsem měla doma – majoránku, bazalku, kopr)
sůl 1 velká špetka
čerstvě mletý pepř 1 špetka
muškátový oříšek 1 lžička (muškátový květ může být)
nové koření 1 lžička (nepoužila jsem)
mletý kardamon 1/2 lžičky (nepoužila jsem)
na omáčku:
hovězí vývar 400 ml (stačí 1 kostka bujonu)
hladká mouka 2 lžíce
sladká smetana 100 ml (dala jsem do omáčky celých 250ml)
šťáva z citronu podle chuti (dala jsem necelou půlku)
mořská sůl
k servírování:
brusinkový džem
podává se s bramborami
Cibuli nakrájejte na co nejjemnější kostičky a na tuku orestujte doměkka a dozlatova. Hotovou cibulku spolu s bylinkami a všemi ostatními ingrediencemi na masové kuličky v míse smíchejte. Můžete použít i kuchyňský robot (nepoužila jsem).
Mokrýma rukama vytvarujte stejné kuličky a na velké široké pánvi se silným dnem pomalu smažte na na oleji ze všech stran přibližně 10–15 minut.
Varianta druhá je kuličky umístit do zapékací mísy, pokapat olejem, trochu s nimi zatřást, aby se olej po nádobě i kuličkách rozetřel a péct, ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova asi 10 minut.
Do malého hrnce dejte vývar, smetanu, mouku, šťávu z citronu, sůl, zamíchejte a zahřívejte. Jestli se kuličky mezitím dopekly nebo dosmažily, odstraňte přebytečný tuk z nádoby, seškrábněte zbylý výpek a přidejte ho do hrnce s omáčkou. (Pokud jste smažili na pánvi, můžete omáčku připravit tam a využít všechno aroma z výpeku, to je totiž jedna z nejcennějších ingrediencí v kuchyni.) – to jsem udělala a nedalo se to moc zahustit a byla citit mouka. takze sobe sama radim na panev ve ktere se dělaly koule dát máslo s moukou a udělat jíšku (jako na bešamel) a pak přidat vývar a smetanu, případně i trochu mléka. víc pepře a muškátový květ.
k jídlu jsem uvařila brambory a dala na ně trošku másla a podávala s brusinkami. Bylo to moc dobré!
