Moravské Koláče

436297_svatomartinske-kolace-1_image_620x349

Suroviny:

množství na cca 24 menších koláčků

1 kostka droždí
2 ks žloutek
100 g máslo
1 špetka sůl
citronová kůra (cca z půlky citronu)
2,5 dl mléko
80 g cukr moučka, 1 vanilkový cukr
500 g hladká mouka

Na posypku:

50g másla, 70g hrubé mouky, 50g cukr krupice

Náplň libovolná, kupované povidla jsou dobré. Tvaroh spíše ve vaničce, neředit, měl by zůstat spíše tužší.

Postup:

Do misky naliju asi 1,5 dl vlažného mléka (z mikrovlnky na 30s), trošku cukru (1-2 lžičky) a rozdrobím kostku kvasnic. Rozehřála jsem troubu na 40 stupňů (Vše nad 55 °C je během kynutí špatně. Teplo však mají kvasinky rády, proto by mělo mít mléko a rozehřáté máslo 40 °C), hned ji vypla a vložila tam misku přikrytou utěrkou.

Mezitím si do vyšší mísy odvážím mouku, do které přidám vanilkový cukr, špetku soli a citronovou kůru. Rozpustím máslo a nechám prochladnout (nemělo by být příliš horké když se dává do těsta). K rozpuštěnému máslu přidám žloutky a rozmíchám. Nyní k mouce přidáváme postupně vzešlý kvásek, potom cukr (K mouce a cukru nejdříve přidejte vzešlý kvásek a vlažné mléko. Krátce propracujte a teprve pak přimíchejte máslo. Kdybyste totiž začali tukem, mouka by se jím obalila a nepřijala by tekutinu. Těsto by ztěžklo a dobře by nevykynulo.), máslo se žloutky a asi 1dl mléka /podle potřeby jak je savá mouka). Dobře všechno dohromady smíchám, až se těsto nelepí. Pokud je moc tuhé, přidám trošku mléka. Pokud lepí tak mouku, stačí jen poprášit.

Těsto na koláče přikryju čistou utěrkou. Na teplém místě necháme vzejít (opět v troubě na 40°) Těsto kyne podle teploty okolí asi 1,5 hodiny. Mezitím ho občas promícháme. Já po 40 minutách prohnětla a pak nechala dalších 40min.

Z vykynutého těsta si pomoučněnou rukou odebírám kousky asi velikosti pingpongového míčku, ne více, těsto ještě nakyne při pečení. Na plech vyložený pečícím papírem kladu jednotlivé kuličky, které jemně připlácnu rukou a potom skleničkou vytvaruju důlek, jde to taky pomocí lžíce, ale sklenička funguje lépe. Nechám mezi koláčky místo, protože ještě při pečení nabudou. Každý koláček pak zvrchu naplním čím chci a posypu drobenkou. ( drobenka se v době pečení celkem rozteče, možná by bylo lepší ji tam dát později). Ještě okraje pomažu vajíčkem, je lepší to udělat ještě před drobenkou, ale dá se i pak.

Peču ve vyhřáté troubě na dvou pleších naráz na 170° do světle hněda cca 20 – 25min.

Drobenka:

na 30s dám máslo do mikrovlnky, pak přidám mouku a cukr a v ruce hnětu dokud se neudělají hrudky. dobré je to pak dát do lednice, protože to hezky stuhne a je to takové sladké máslo. ale pak se to nedá tak hezky sypat jako kdyz je to nestuhlé. Já jsem to dala do lednice a stejně se to v troubě roztopí.

Přejít nahoru