Suroviny:
- Dužina z dýně, bez semínek, nakrájená na kostičky (je jedno kolik, podle toho dám zbytek)
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2-3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 karotka (pokud mám hodně dýně dám více mrkve, ale mrkve musí být méně než dýně)
- 1 lžíce kari koření (nebo méně)
- trošku muškátového květu
- 1 lžička třtinového cukru
- vývaru
- 220 ml smetany ke šlehání
- sůl a mletý pepř na dochucení
- hrst opražených dýňových semínek na ozdobení (nemusí být)
Postup:
Nejprve jsem uvařila vývar, maso jsem pak použila na něco jiného.
V hrnci rozpusťte máslo s troškou oleje a zpěňte na něm cibulku a česnek. Vsypte dýni a mrkev a asi 5 minut opékejte. Osolte, opepřete, poprašte kari kořením, maličko muškátovým květem a cukrem, osmahněte a zalijte vývarem. Uveďte do varu a vařte asi 15 minut, až zelenina změkne. Rozmixujte ponorným mixerem, pak vmíchejte smetanu a nechte přejít varem a dochuťte. Polévku podávejte posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky.
