Dýňová polévka

 

sweetposoup

Suroviny:

  • Dužina z dýně, bez semínek, nakrájená na kostičky (je jedno kolik, podle toho dám zbytek)
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 2-3 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 karotka (pokud mám hodně dýně dám více mrkve, ale mrkve musí být méně než dýně)
  • 1 lžíce kari koření (nebo méně)
  • trošku muškátového květu
  • 1 lžička třtinového cukru
  • vývaru
  • 220 ml smetany ke šlehání
  • sůl a mletý pepř na dochucení
  • hrst opražených dýňových semínek na ozdobení (nemusí být)

Postup:

Nejprve jsem uvařila vývar, maso jsem pak použila na něco jiného.

V hrnci rozpusťte máslo s troškou oleje a zpěňte na něm cibulku a česnek. Vsypte dýni a mrkev a asi 5 minut opékejte. Osolte, opepřete, poprašte kari kořením, maličko muškátovým květem a cukrem, osmahněte a zalijte vývarem. Uveďte do varu a vařte asi 15 minut, až zelenina změkne. Rozmixujte ponorným mixerem, pak vmíchejte smetanu a nechte přejít varem a dochuťte. Polévku podávejte posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky.

Přejít nahoru