Meruňková buchta

670393_merunkovy-kolac-s-drobenkou_image_620x349

Těsto:300 g polohrubé mouky, 180 g cukru krupice, 300-400 g meruněk (nebo jedna plechovka, 250 ml mléka, 4 lžíce oleje, 1 prášek do pečiva, 2 vejce

Drobenka:40-50 g cukru krupice, 80 g hrubé mouky, 50 g másla (změklého) a máslo (na vysypání plechu), hrubá mouka (na vysypání plechu)

  1. Vejce, mléko, olej a cukr dobře smícháme ve větší míse. V jiné misce promícháme mouku s práškem do pečiva. Moučnou směs postupně přisypáváme a mícháme dokud se těsto nespojí. Mělo by být tekuté.
  2. Těsto vylijeme na vysypaný plech, případně rozetřeme aby byla po celé ploše stejná vrstva. Omyté vypeckované meruňky nakrájíme na čtvrtky a poklademe jimi těsto.
  3. Uděláme drobenku – změklé máslo nakrájené na kousky rukama propracujeme spolu s moukou a cukrem (já to dělám v hrnci za tepla a vařečkou)
  4. Posypeme drobenkou těsto a dáme péct do rozehřáté trouby asi na 180°C. Pečeme asi 20 minut. Po vychladnutí můžeme posypat moučkovým cukrem.
Přejít nahoru