90 minut, 6-8 porcí
Na omáčku:
800 g mletého hovězího masa
3 lžíce olivového oleje
1 střední červená cibule – může být i normalni
1 menší mrkev
2 velké stroužky česneku
4 lžíce rajčatového protlaku – dávám někdy kečup
2 plechovky krájených rajčat (800 g)
1 plechovka červených fazolí (400 g)
2 menší rajčata
300 ml hovězího vývaru (pokud nemáte domácí vývar, dejte vodu – hlavně ne bujónovou kostku)
1 velká kostička 80% čokolády – nemusí nutně být
2 lžičky třtinového cukru
sůl a čerstvě mletý pepř
Na rýži:
2 hrnky jasmínové rýže – dávám klasickou kulatozrnnou
3 hrnky vody
šťáva z jedné limetky – nedávám štávu z limetky
1 lžička soli – dávám kostku bujonu
Postup:
Nejdřív jsem si připravila všechnu zeleninu. Cibuli i česnek jsem si nakrájela najemno, mrkev nastrouhala, rajčata nakrájela na menší kostičky. Na oleji jsem si pak orestovala doměkka cibuli s mrkví – na mírnym ohni, ať to nespálíte. Pak jsem přidala česnek. pak jsem přidala rajčata a nechala chvíli orestovat. Na tuhle směs jsem pak přidala maso, který jsem pomocí vařečky rozdrobila na nejdrobnější směs. Ve chvíli, kdy se maso zatáhlo, jsem přidala kečup a rajčata z plechovky, sůl (nebo bujon), pepř a vodu. Takhle jsem směs nechala vařit pod pokličkou asi 20-30min a během vaření jsem kontrolovala, jestli se mi nepřipaluje. Pokud by se směs připalovala, přidejte ještě vodu nebo vývar. Jako tekutinu můžete použít i trošku nálevu z fazolí. Asi deset minut před koncem vaření jsem přidala fazole(bez nálevu) a na úplný závěr kostičku čokolády a třtinový cukr. Pak už stačilo jen ochutnávat a dochucovat solí, pepřem, cukrem
