
- Vepřová kýta (bez kosti) v celku – kolik chceš, většinou je to 1,5 – 1kg kus (můžeš použít i jiné maso, třeba krkovici)
- 3 lžíce třninového cukru
- lžíce červené papriky (pokud chceš, můžeš dát i uzenou, já jsem nedala)
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce sušeného česneku (může se dát i sušená cibule)
- trocha mletého pepře
- olej/ghí
Postup:
nejprve si připrav směs koření, všechno smíchej dohromady a pořádně promíchej. Vezmi pekáč, ve kterém to pak budeš dělat. já použila skleněnou zapékací mísu. Maso jsem dala do mísy a začala kořenit. Maso je vlhké tak to na tom docela drželo. rukama jsem to pořádně ze všech stran ,,obalila,, ve směsi koření. pak rozpal ideálně ghí na pánvi. pozor, né úplně na maximum, ptž se to koření spálí. orestuj okořeněné maso z každé strany, aby ses zatáhlo, krátkou chvíli. Koření mi trošku ,,zčernalo,, ale nebylo hořké. Vrať maso do pekáče/mísy a lžící ho trochu polej výpekem z pánve. můžeš to i použít na podlití masa trošku. do pekáče/mísy nalij dost vody, asi tak, aby maso bylo z jedné třetiny ponořené. dala jsem cca 300ml vody. do předehřáté trouby dáš péct maso, asi tak na 150 stupňů a pečeš nejméně 4hodiny. možná můžeš na méně stupňů péct i déle, když máš čas. maso musí být přikryté. pekla jsem 3 hodiny zakryté maso (nemusíš s tím nic dělat celé 3hodiny), pak jsem na poslední necelou hodinku odkryla, polila ještě výpekem a přidala na 180 stupnů, at se opeče trošku kůrka. Dejme tomu po 4hodinách vyndáš pekáč, odložíš maso do nějaké mísy a výpek si přelij do rendlíku a trošku ho zredukuj, tzn vařím to pozvolna, aby to maličko zhoustlo. no nevím jestli to zhoustlo, po půl hodině vaření už jsem to použila. Vezmeš 2 vidličky, maso jde krásně od sebe vidličkami natrhat a pak do něj naliješ výpek, kolik chceš. nepoužila jsem ho celý. nalila jsem trošku, zamíchala, ochutnala. a až se mi zdálo dost štavnaté, můžeš už to servírovat. pak ale maso ještě ochutnej, protože výpek se do masa trošku vsákne a možná bude potřeba výpek dolít ještě. to už je podle chuti. zbytek výpeku můžeš zamrazit a použít např. na podlití masa na další oběd.